Stoppen met roken met de hulp van hypnose

Disclaimer: Resultaten zijn altijd heel persoonlijk, en nooit gegarandeerd.

Stoppen met roken was één van de allereerste toepassingen van hypnose in Vlaanderen bij het grote publiek. Stoppen met roken met de hulp van hypnose kan misschien voor u ook de oplossing zijn ?

stoppen met roken

Een studie van de University of Washington School of Medicine in 2001 concludeert: “Van de 43 patiënten [in de studie] die deze behandeling [hypnose] volgden, rapporteerden er 39 nog tabakvrij te zijn bij de follow-ups (6 maanden tot 3 jaar na de behandeling). Dit betekent een succescijfer van 90.6% bij hypnose”(University of Washington School of Medicine, Depts. of Anesthesiology and Rehabilitation Medicine, Int J Clin Exp Hypn. 2001 Jul;49(3):257-66. Barber J.).

Eenieder die rookt ondervindt dagelijks de schadelijke gevolgen:

  • hoesten
  • kortademigheid
  • verminderd uithoudingsvermogen
  • verminderde reukzin
  • verminderde eetlust

Vergeet ook niet de schadelijke gevolgen op lange termijn: roken wordt in verband gebracht in verschillende soorten kanker (dus niet enkel longkanker, maar ook bv. keelkanker, pancreaskanker en nierkanker). Er zijn dan ook 30x meer mensen die sterven van de gevolgen van het roken dan van vergiftiging! In de Europese Unie sterven elk jaar 50.000 mensen aan de gevolgen van het roken, dat zijn 137 doden per dag!

Hypnose is een mogelijk hulpmiddel om roken te stoppen. Let wel: hulpmiddel. De wil om te stoppen moet nog altijd van uzelf komen.

Waarom is stoppen met roken zo moeilijk?

Er zijn een aantal zaken die overwogen moeten worden:

  • u krijgt een fysieke gewenning / verslaving aan nicotine, al is die veel minder dan men zou denken
  • ook ontstaat een gewoonte, een ritueel. Dit is het moeilijkste aan de rookstop.
 • er is verhindering op een of andere manier. Er zijn nog andere rokers in huis bijvoorbeeld, waardoor het roken nooit echt uit de dagelijkse sfeer kan gehaald worden.

Hypnose kan helpen bij het stoppen met roken

Wordt elke zin tot roken met hypnose direct weggenomen en is hervallen onmogelijk gemaakt? Neen, zo werkt het helaas niet.

Hypnose is een manier om zaken die in ons onderbewustzijn spelen te benaderen / veranderen. Een belangrijk deel van de reden waarom mensen roken, is onderbewust. Het bijna op automatische piloot aansteken van de zoveelste sigaret,en te roken is een onderbewuste handeling.

Het idee dat sigaretten ontspannen is te absurd voor woorden, maar rokers hebben hun onderbewustzijn op zodanige wijze geconditioneerd dat een (foute) positieve associatie werd aangemaakt. Het onderbewustzijn heeft als het ware de ‘programmatie door de roker’ als correct en goed aanvaardt, en blijft dat dus gewoon verder uitvoeren. Elke roker weet dat de eerste sigaret vreselijk smaakte, misselijk maakte, en bijna braakgevoelens heeft opgewekt.

Alleen omdat ondanks al die signalen van het lichaam de roker is blijven roken, zijn de fysieke bijwerkingen afgenomen, en heeft het onderbewustzijn de nieuwe instructie ‘roken is goed’ toegelaten.

Het onderbewustzijn heeft echter grote moeite met het loslaten van toegelaten zaken. Zo ook met roken. Het onderbewustzijn, die tot doel heeft voor ons te zorgen, en ons veilig te houden, wil deze ‘goede’ actie niet zomaar loslaten. Het onderbewustzijn is ook voor een deel lui. Het kiest veel liever voor voortzetting dan verandering, want verandering kost moeite en energie.

Net daarom is het zo moeilijk.

Het onderbewustzijn blijft voortdurend evalueren of deze verandering wel nuttig en positief is. Er blijft dus nog steeds een inspanning van de ex-roker zelf nodig.

stoppen met roken

Hoe gaan wij te werk om u te doen stoppen met roken?

Nadat u een afspraak heeft gemaakt, overlopen wij samen met u uw rookpatroon:

  • Hoe lang bent u al aan het roken ?
  • Hoeveel rookt u per dag?
  • Welk merk rookt (nicotine inname) ?
  • Bent u ooit al gestopt, en zo ja, voor hoelang?
  • Heeft u last van fysieke problemen door het roken?
  • Hoe gemotiveerd bent u om het roken te laten ?

En zo overlopen wij een aantal zaken, die belangrijk zijn om te weten

Vervolgens overlopen wij samen met u wat roken eigenlijk is, welke schadelijke zaken u bewust inademt. Wij maken u attent op een aantal rookfabels.

We vertellen u een en ander over roken die u waarschijnlijk zullen verbazen, en die u dan al doen inzien hoe absurd roken is.

Ook tonen wij u welke voordelen, en hoe snel al, u zult ondervinden van het stoppen met roken.

Wij gaan in hypnose een aantal nieuwe suggesties plaatsen, die uw onderbewustzijn gaat verwerken.

Na de sessie, krijgt u van ons een link naar een MP3 bestand, die al deze suggesties op dagelijkse basis gaat versterken.

Een paar tips die het nog makkelijker maken om te stoppen met roken:

  • Neem een duidelijk besluit, dat maakt het gemakkelijker .
  • Kies een datum om te stoppen met roken die bij je past. Wil je afleiding en kun je dus beter stoppen met roken tijdens de week? Of stop je liever op een rustig moment in het weekend of tijdens je vakantie? Je kunt ook voor een speciale datum kiezen, zoals je verjaardag of die van je partner. Op die manier voelt de belofte aan jezelf om te stoppen als iets bijzonders, en zul je je stopdatum niet snel vergeten.
  • In de eerste weken kun je opeens zin krijgen in een sigaret. Vergeet niet dat die drang maar enkele minuten duurt en week na week zal verminderen.
  • Stort je met een positieve ingesteldheid in het avontuur, zelfs al zijn eerdere pogingen mislukt. In elke roker zit immers iemand die wil stoppen met roken. Al duizenden rokers zijn erin geslaagd, dus ook jij kunt het!
  • Vraag steun aan je familie, collega’s en vrienden. Ze kunnen je helpen en zullen je niet meer onverwachts een sigaret aanbieden.
  • Bouw het roken niet geleidelijk af, maar stop volledig: de ‘lijdensperiode’ zal korter zijn als je meteen definitief kunt stoppen met roken.
 • Beloon jezelf: geef jezelf een cadeautje om te vieren dat je bent gestopt met roken en blijf dat een poosje doen. Je spaart immers geld uit door niet meer te roken, en af en toe een cadeautje kan je een nieuwe positieve impuls geven om te blijven volhouden.