Methodes

Disclaimer: Resultaten zijn altijd heel persoonlijk, en nooit gegarandeerd.

In de meeste gevallen, kiezen wij voor een methode van hypnose die volgens ons, na het intakegesprek als het meest geschikte voor de specifieke client naar boven komt.

Ons scala aan hypnosetechnieken omvat ondermeer:

Ericksoniaanse hypnosetechnieken

Ericksoniaanse hypnose, ook wel communicatieve hypnose genoemd, is ontwikkeld door de Amerikaanse psychiater Milton Erickson, grondlegger van de moderne hypnotherapie.

In gewone hypnose wordt gebruik gemaakt van directe suggesties. Voorbeelden van directe suggesties zijn:  ga nu slapen, doe de deur open …
Wie het ermee eens is, zal het commando uitvoeren. Maar de meeste mensen functioneren zo niet.
Als je (psychische) problemen op zo’n gemakkelijke manier met directe suggesties kan oplossen, dan zou iedereen op deze wereld een vrij en gelukkig leven hebben en er niet zo veel coaches bestaan.
Je hoeft dan alleen hoeven te suggereren dat je bijvoorbeeld een negatief gevoel opgeeft en daarmee ben je geholpen, niet?

Bij Ericksoniaanse hypnose gebruiken we indirecte vormen van hypnose. Bij indirecte suggestie, laat je toehoorder vrij om te nemen wat hij/zij wenst te nemen.
Er is veel meer vrijheid en het voelt natuurlijk aan. In ons onderbewuste zijn alle antwoorden aanwezig. Door contact te maken met je onderbewuste via indirecte suggesties,
komen de antwoorden vrij en natuurlijk naar de oppervlakte.

Wanneer met Ericksoniaanse hypnose gebruikt, blijft de client bewust aanwezig. Hij heeft steeds alle touwtjes in handen. De coach die Ericksoniaanse hypnose toepast,
leert voornamelijk de juiste houding aan te nemen en leert niet zo zeer een techniek (eigenlijk geldt dat voor alles wat je doet in hypnose).
Toch blijft het interessant om de verschillende techieken te leren.

Ericksoniaanse hypnose wordt toegepast bij een veelheid aan vragen en klachten, zoals fobieën en angsten (angst voor de tandarts, examenvrees, etc.),
somberheid, stress, rouwverwerking, gebrek aan zelfvertrouwen en verslavingen.

Klassieke hypnosetechnieken

Bij de traditionele hypnose methode brengt de hypnotiseur u in een diepe relaxte staat, en dan brengt hij hypnotische suggesties rechtstreeks in de onderbewuste geest aan,
om alzo de gewenste resultaten te boeken.
Dit is de meest eenvoudige vorm van hypnose, dit vereist weinig training en ervaring, en is daarom wordt het zo vaak gebruikt door minder ervaren hypnotiseurs.
Wanneer u een zeer analytisch ingesteld persoon bent, dan kan dit soort hypnose minder resultaat opleveren dan bij andere, minder analytische mensen.

Neuro-Linguistisch programmeren (NLP)

NLP is de meest geavanceerde vorm van hypnose en zou alleen door ervaren hypnotiseurs mogen worden gebruikt.
NLP wordt gebruikt om bij zwaardere problemen of zware verslavingen het onderbewustzijn zeer doeltreffend te herprogrammeren.
Wanneer u bijvoorbeeld elke dag begint met een kop koffie en een sigaret, dan zal uw brein een connectie tussen deze verder ongerelateerde zaken leggen,
en daardoor zal elke keer als u een kop koffie drinkt, uw drang naar een sigaret toenemen. Een goed getrainde hypnotiseur zal deze link met behulp van NLP verbreken.

Of, wanneer u gewichtsverlies als doel hebt, dan kan de hypnotiseur u helpen om een beeld van uw afgeslankte zelf rechtstreeks in uw onderbewustzijn aanbrengen.
Daarna zal de hypnotiseur NLP technieken gebruiken om u elke keer als u zich down voelt omwille van uw uiterlijk, u uzelf als uw mooiere gewenste persoon te zien.

Hypnose zonder trance

Wij passen ook heel vaak hypnose zonder trance toe. Deze techniek wordt gebruikt om IMR+ (Ideo-Motorische-Responses) te krijgen.
In feite wordt een rechtstreeks contact met het onderbewustzijn gelegd, en wordt daar en dan al veranderwerk gedaan. In de meeste gevallen volgen wij dit op met een gewone hypnosesessie.