Hypnose in Vlaanderen

Hypnose in Vlaanderen

De laatste tijd zie ik een toename in het aantal mensen die zich als hypnotiseur profileren. Op zich kunnen we dat natuurlijk alleen maar toejuichen.

Hoe meer mensen zich op een professionele manier met hypnose gaan bezighouden, hoe meer mensen de kracht van hypnose kunnen ondervinden.

Met elke nieuwe behandeling is er weer 1 scepticus minder. Maar zoals altijd, zullen er ook mensen zijn die het helaas minder goed voorhebben met hypnose als behandelingswijze.

Steeds meer zie ik ook dat mensen na hun reguliere dagtaak in omgebouwde zolderkamertjes, of gewoon in de eigen woonkamer aan hypnose, of wat daar moet voor doorgaan, klanten ontvangen.

Zo kreeg ik onlangs van 3 verschillende klanten te horen dat ze waren terechtgekomen bij een man in Oost-Vlaanderen, niet zo ver van de provinciegrens met Antwerpen, die zijn ‘praktijk’ in zijn woonkamer heeft. Geen van de drie kenden elkaar, en allemaal rapporteerden ze de groezelige aanblik van het geheel, een sterk penetrante geur, en oud, vies behangpapier aan de muren. Twee van de drie hebben de sessie niet laten doorgaan. Een derde wel, met weinig of geen resultaat. Anders was hij ook niet bij ons terechtgekomen.

Iedereen doet natuurlijk wat hij zelf wil, maar ik raad mensen toch aan om even wat meer info over de persoon waar ze te rade gaan, opzoeken.

In dit geval was op de website van de man nergens een foto van hemzelf te bespeuren, en zijn naam wordt op de hele website 1 keer genoemd. Uitkijken is dus de boodschap.

hypnose in vlaanderen

Gedragscode nodig? Of gewoon eerlijk zijn?

Bij een andere hypnotiseur kwam een klant van mij dan weer met een heel dubbel gevoel naar buiten. Waar hij enerzijds achteraf wel erkende dat er een verandering had plaatsgevonden, zat hij toch met een wrang gevoel. Naar het einde van de sessie was de hypnotiseur namelijk een aantal keer een anker aan het plaatsen, waarbij het vooral de bedoeling was dat de klant voor nog meer sessies zou terugkomen. Dus letterlijk: “Jij zal nog terugkomen naar hier, jij zal nog terugkomen naar hier”

Dat heeft de klant dus niet meer gedaan Het vertrouwen in de hypnotiseur was (terecht) helemaal weg. Hij wou ook niet vertellen wie het was. Ken uw pappenheimers. Ik wist al heel snel over wie het ging. Pas toen ik de naam noemde, wou de klant dat bevestigen.

In dit specifiek geval zou een gedragscode, waarop zij die ze niet naleven kunnen aangesproken worden, zeker een goede zaak zijn. Maar het beste is en blijft gewoon eerlijk zijn, en je niet met zulke praktijken inlaten.

Laat je als klant ook niet gek maken door het gezwaai met serieus klinkende namen van verbonden, federaties of beroepsverenigingen.

Vaak is het al genoeg om de websitenaam even na te kijken bij DNS.be om te zien dat de hypnotiseur in kwestie zelf de ‘oprichter’ is. Of moeten we de R door een L vervangen ?