Hypnose en vermageren

Hypnose en vermageren

Hypnose en vermageren, is daar al niet heel veel inkt over gevloeid? Weinig dingen trekken zo snel de aandacht van het grote publiek en de media als nieuwe middelen of technieken om af te vallen.

Niet zo vreemd, als je weet dat overal in de rijke wereld, steeds meer mensen ernstige tot zéér ernstige problemen met overgewicht hebben.

Waar men in vroegere jaren sprak over dik, of zwaar, en langzaamaan steeds meer de term overgewicht werd gebruikt, is het nu bijna altijd het woord ‘obesitas’ en jammer genoeg zelfs steeds meer ‘super-obesitas’ de terechte woordkeuze.

De wereldgezondheids organisatie WHO ziet de strijd tegen obesitas als een van de belangrijkste uitdagingen in de 21ste eeuw. Zelfs onze kinderen ontsnappen er niet aan.

Hypnose en vermageren

 

fotolink naar de WHO

De strijd tegen overgewicht is niet de strijd tegen het eigen lichaam om te voldoen aan het heersende schoonheidsideaal.

Neen, de strijd tegen obesitas is er een van overleven. Letterlijk dan.

De lijst van obesitas gerelateerde ziekten is quasi eindeloos.

De bekendsten zijn ongetwijfeld:

  • diabetes type II
  • darmkanker
  • andere vormen van kanker
  • hart- en vaatziekten
  • en ga zo maar door

Diverse methodes om het probleem aan te pakken

Dat er iets aan moet worden gedaan is zeker. Hoe dat moet worden gedaan, daar zijn de meningen over verdeeld.

Voeding

Alles staat of valt natuurlijk met onze keuze van voeding. Het is duidelijk dat een uitgebalanceerde voeding de basis is voor een gezond lichaam. Alleen, het wordt steeds moeilijker om door het bos de bomen nog te zien. Fabrikanten van voedingswaren maken het ons niet bepaald gemakkelijk. Door het slimme gebruik van allerlei termen en beweringen, zijn dingen die eigenlijk ongezond zijn, algemeen aanvaard als wel gezond. De polemiek is heel levendig. De wetgever holt schijnbaar steeds achter de feiten aan. Word een bepaald term verboden wegens onjuist of op zijn minst dubbelzinnig, dan staat er morgen wel iets nieuws op de verpakking.

Algemeen word gesteld dat men zo weinig mogelijk ‘processed’ of bereid voedsel moet gebruiken. Maar niet iedereen heeft een eigen moestuin om de eigen groenten te gaan verbouwen. Of een eigen erf met dieren die geslacht kunnen worden. En zelfs al worden bepaalde groenten als ‘BIO’ gelabeld, in de praktijk zijn ze dat vaak niet, en is BIO slechts een holle term.

Beweging

Daarnaast is beweging heel belangrijk.

Maar de mens is van nature een heel lui wezen. Slechts een klein percentage van de mensen vinden elke dag de tijd om te gaan sporten.

Misschien loopt het daar wel fout? In mijn eigen praktijk raad ik mensen die niet gewend zijn te sporten, het sporten gewoon af. Omdat , als het niet hun natuur is, zij het toch niet volhouden.

Fitnesszaken verdienen het meeste geld met mensen die niet komen. Immers, de contributie is betaald, en er hoeft geen water voor de douche verwarmd te worden. De infrastructuur wordt door slechts een heel klein percentage van het ledenbestand gebruikt. Tel uit de winst, al is dit misschien een beetje kort door de bocht. Ik bedoel maar.

Beter is het om gewoon een paar gezonde routines te gaan inbouwen.

  • ga elke dag eens wandelen, al is het maar een kwartier
  • neem vaker de trap dan de lift
  • ga eens te voet in plaats van de auto als dat mogelijk is
  • bedenk gewoon een leuke manier om meer te bewegen dan je vandaag doet

Dieet

Over diëten kan ik heel kort zijn. Ik geloof niet in diëten. Niet. Helemaal niet.

Niet zoals ze nu ‘verkocht’ worden. Het lijkt alsof er elke week in elk magazine een nieuw superdieet wordt aangeprezen. In mijn praktijk gebruik ik vaak de term “het 6 weken dieet” of “het 10 kilo minder aan het strand dieet” of iets in die zin.

Diëten zijn onnatuurlijk, maken je helemaal niet gezonder, en doen je meestal heel erg ongelukkig worden.

In een volgend artikel wil ik wel dieper ingaan op diëten.

Het is dus duidelijk dat er iets moet veranderen… maar wat?

Verander je levensstijl

.. voor wat jouw relatie met voedsel betreft.

Die verandering in jouw levensstijl, die kan op verschillende manieren gemaakt worden.

Hypnose en vermageren is een van die manieren. Hoe? Dat is voor de volgende blogpost!