Fantoompijn

Fantoompijnen behandelen met hypnose

Fantoompijn behandelen met hypnose, het kan. Het wordt vaak vreemd gevonden dat iemand (fantoom)pijn kan hebben aan een lichaamsdeel dat er niet meer is. Patiënten die  last hebben van fantoompijn durven er soms niet over te spreken omdat ze bang zijn ‘gek’ gevonden te worden. Maar met ‘gek’ heeft fantoompijn helemaal niets te maken.

De oorzaken van fantoompijn vinden hun oorsprong in  de hersenen en in het stompgebied zelf.

Ons lichaam voelen we met onze hersenen. Hier bevindt zich een soort landkaart van ons lichaam. De hersenen hebben daar een soort taakverdeling gemaakt, sommige delen zijn gespecialiseerd in het voelen, weer anderen in het bewegen. Als er een ledemaat geamputeerd wordt hebben onze hersenen nog steeds de herinnering aan dat lichaamsdeel, zo ook aan de pijn die daar gevoeld kan worden. Dit gegeven noemen we fantoompijn, deze fantoompijn kunnen we behandelen met hypnose.

Fantoompijn is dus eigenlijk de belichaming van een fout gelopen of een zich niet functionele reorganisatie van de hersenen. Ook kan er nog iets anders aan de hand zijn. Net zoals wij ons gezichten herinneren, geuren en gebeurtenissen, slaan wij ook pijnbelevingen op. Zo kun je je bijvoorbeeld levendig voorstellen hoe het voelde toen je je duim tussen de deur kreeg.

Als remedie tegen deze fantoompijn kunnen we een beroep doen op hypnose. Via hypnose kunnen we het beeld oproepen van je geamputeerde lichaamsdeel. Terwijl je onder hypnose  bent ga je in je onderbewustzijn terug naar je oorspronkelijke vorm. In gedachten is je geamputeerde lichaamsdeel terug aanwezig, net zoals voorheen. Je kan het een beetje vergelijken met de spiegeltechniek, die vaak gebruikt wordt bij fantoompijn. Hierbij kijkt de patiënt op zo’n manier in de spiegel dat het lijkt alsof het geamputeerde lichaamsdeel terug aanwezig is. Het verschil tussen deze spiegelmethode  en fantoompijn bestrijden via hypnose is dat je bij de hypnosetechniek dadelijk in contact bent met je onderbewuste en het visualiseren of in gedachten nemen net iets makkelijker gaat als dat je voor de spiegel staat en je het jezelf moet inbeelden. Hypnose is de sleutel naar je onderbewustzijn. Via hypnose kan je je onderbewustzijn de opdracht geven je hersenen anders te programmeren zodat de fantoompijn, die zijn oorsprong vind in de hersenen, gedeeltelijk tot geheel kan verdwijnen.

 

Fantoompijn behandelen met hypnose, is zeker het proberen waard.